Rondje Keizersveer

foto Koppelpaarden***Rondje Keizersveer (bijna 70 km) op donderdag 16 oktober 2014 ***

Vijf man sterk staan we iets na één uur aan de start: drie maal min of meer afgetrainde pensionado, één maal time-out van werk en één maal (parttime) sabbatical. Bij een nazomerse temperatuur van 17 graden en een stevige westenwind vertrekken we voor een rondje Keizersveer. Piet doet – zoals nagenoeg elke rit – veel kopwerk en bepaalt samen met Fred het tempo. Ja, met de conditie van onze oud-militairen zit het meer dan snor. Onderweg komt de vraag ‘op tafel’ naar de betekenis respectievelijk herkomst van de naam Keizersveer. Het gesprek daarover en de toelichting van de barman van onze pauzeplek ‘De Koppelpaarden’ in Dussen vormen mede aanleiding voor dit verslag.

Thuisgekomen brengt Wikipedia natuurlijk al snel uitsluitsel. “Keizersveer” is een buurtschap in de gemeente Geertruidenberg en deels in de gemeente Werkendam in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt in de Nieuwe Hooipolder, ongeveer 1,5 km ten noorden van Raamsdonksveer aan het Oude Maasje.
Keizersveer

De naam Keizersveer is afkomstig van keizer Napoleon Bonaparte die in 1811 alhier de veerboot nam over de Maas om een bezoek te brengen aan de ingelijfde Hollandse gewesten. Later is hier de Bergsche Maas gegraven. Hier werd namelijk de Napoleonsweg tussen Parijs en Amsterdam aangelegd, waarvoor Spaanse krijgsgevangenen werden gebruikt. In 1813 was de weg gereed en met kasseien geplaveid, waarmee het de enige verharde weg in deze streek was. Nu ligt hier de Rijksweg 27 die deels het tracé van de oude Napoleonsweg volgt.

Keizersveer heeft de naam aan de Brug bij Keizersveer (of Keizersveerse burg; Keizersveerbrug) geschonken en heeft lange tijd plaats geboden aan de Pontonnierskazerne, die van groot belang was bij de Watersnoodramp van 1953.

Eind jaren 1960 verdween de functie van de kazerne. … Tegenwoordig is in het gebied het industrieterrein Pontonnier gevestigd. In Keizersveer is verder het gelijknamige gemaal te vinden, dat het Zuiderafwateringskanaal afwatert op het Oude Maasje. De Brug bij Keizersveer verbindt het Land van Altena met het Brabantse vasteland over de Bergsche Maas.”

Ondertussen wist de barman ons nog te vertellen dat de oorspronkelijke kroeg die is uitgegroeid tot – voluit – Hotel-Restaurant De Koppelpaarden, er al stond toen de Bergsche Maas begin vorige eeuw werd gegraven. Weliswaar aan de verkeerde kant van Dussen, aldus de barman, waardoor de bevolking van Dussen zich min of meer wat afgesloten voelt van de rest van Noord-Brabant.

Een reden temeer om met de TC Vlijmen vaker dit rondje te rijden en de verbinding in stand te houden. Tijdens de koffie mochten we ook nog aanschouwen hoe Piet – ook nog onbezoldigd trekker van de decorbouwers van toneelgroep Ernst en Luim in Haarsteeg – in mooi samenspel met Fred verdere versterking voor de decorbouwers ‘ronselde’. Met wind in de rug voelden de benen meer dan goed en was het heerlijk doortrappen richting Vlijmen. Was elke dag maar zo’n fietsdag!
Dit was de route!

Groet, Patrick

Geef een reactie

X