Culemborgtocht 2009

Culemborg, een geheel nieuwe tocht stond er op het programma. Afgelopen winter kreeg ik een mailtje van de toertochtcommissie. Deze commissie wilde een zo gevarieerd mogelijk programma samenstellen, zowel in richting als in het aantal kilometers.

Ik heb toen teruggemaild: Ik weet nog wel een leuk plaatsje te liggen waar we met de toerclub nog niet geweest waren. Zo is deze tocht ontstaan.

De voorbereidingen op deze tocht verliepen eigenlijk niet zoals ik het gewild zou hebben. Op tweede paasdag ben ik de route gaan verkennen. Ik had hem wel in mijn hoofd zitten, maar de praktijk is altijd anders. De route verliep eigenlijk vlekkeloos. Op 1 belangrijk puntje na, nl. de koffie pauze. In Culemborg aangekomen bleek er niets open te zijn voor 12 uur.
Dus toen ik thuis kwam had ik wel een mooie route. Maar geen koffieadres. Uiteindelijk via het internet een op het oog geschikte plaats gevonden, dus het zou wel goed komen. Straks hier nog verder over.

Vrijdag de 22e mei (dus niet de dertiende) fietste ik na het werk naar huis en toen maakte ik het minder leuke van het fietsen mee. Ik knalde met een vaartje van zo’n 30km per uur boven op een voetganger welke het nodig vond om precies voor mijn wiel over te steken. Gevolg: Het asvalt werd goed getest. Flink gehavend aan de rechterkant van mijn lichaam maar weer verder gefietst. Thuis aangekomen bleek mijn pedaal defect (geen vering meer in het kliksysteem. Toch wel een beetje gevaarlijk zo te gaan rijden in de groep. Zaterdags dan maar even vlug langs Kees v/d Water… Tot zover de mindere voorbereiding.

Zondagmorgen met al mijn schaafwonden naar het plein gefietst. Daar bleek dat we met 7 man de tocht zouden gaan rijden. Jan Willem, Hans v/d Wiel, Ad, Peter, Rene, Andre en ondergetekende. Nog niet zo’n groot gezelschap, maar toch al meer als de afgelopen tochten.
Toen op weg richting de brug van Gorinchem, via een gedeelte van de Bloesemtocht. Eenmaal de brug over.. konden we aan een stuk nieuwe route beginnen waar ik in ieder geval met de club nog nooit geweest was. We reden via Giesenburg, Goudriaan richting Schoonhoven. Toen we bij de pont naar schoonhoven aankwamen zijn we rechtsaf gedraaid de Lekdijk op richting Nieuwpoort(jawel de slag bij Nieuwpoort), via Tienhoven richting Ameide waar ik eigenlijk de koffie gepland had via internet. Toen we daar aankwamen bleek deze lokatie helemaal niets te zijn. Na kort overleg maar weer op de fiets richting Culemborg. Via Vianen, Hagenstijn en Everdingen naar Culemborg. Dit allemaal over de Lekdijk met zijn schitterende uiterwaarden. Wat schetst onze vebazing: Toen we in Culemborg aankwamen waren er zeker 5 terrasje open (zal wel aan het weer gelegen hebben). In de zon op het terras genietend van de koffie met appelgebak, begon hans nog een leuk verhaal te vertellen over wat hij de avond van tevoren had meegemaakt met het zangkoor.

Na de koffie zijn we door de oude binnenstad van Culemborg via Geldermalsen richting Zaltbommel gereden, inmiddels weer op bekend terrein voor de club. Via hedel naar huis. Al met al een zeer geslaagde tocht. Misschien voor herhaling vatbaar..?!?!

Jos van Leeuwen

Geef een reactie

X