Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Deze ‘Brabantse Sahara’ heeft dertig vierkante kilometer levend stuifzand. Dat zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd. Eeuwenlang was het bedekt door oerbos. Totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden. Op de heide lieten boeren in de veertiende eeuw hun vee grazen. De grond raakte uitgeput en de wind blies daarna steeds grotere zandvlaktes open. De opmars van het stuifzand is tegengehouden door naaldbomen te planten.

Maar dit natuurgebied heeft meer te bieden dan alleen stuifzand en naaldbossen. Het landgoed Plantloon is een landgoed in Engelse landschapsstijl, met fraaie lanen, loofbossen, hoeves en weilanden met houtwallen. Liefhebbers van vogels, vlinders en akkerkruiden komen in het voormalige landbouwgebied Hengstven helemaal aan hun trekken. De akkers en weilanden worden nu natuurvriendelijk beheerd, waardoor ze rijk zijn aan dieren en planten. Vroeger lagen hier drie grote vennen die door landbouwontginningen zijn drooggelegd.

ATB-Route

De vereniging Natuurmonumenten heeft twee leuke mountainbikeroutes door de Loonse en Drunense duinen gemaakt die het hele jaar te berijden zijn. De 26 kilometer lange zwarte route zit vol steile korte klimmetjes en zandbakken. De zanderige afdalingen maken de route erg pittig en vereist uiterste concentratie van de mountainbiker.

Sinds 2016 ligt er ten oosten van de zwarte route, ook een groene route. Het is een single track van ruim 16 kilometer lang die door de Margriet en langs het Hengstven kronkelt. De route heeft weinig hoogteverschillen en is hierdoor makkelijker te rijden dan de zwarte route in de Duinen.

Om de route te mogen betreden moet er een geldige toegangs-stikker getoond kunnen worden. Deze is voor €12,- te koop bij de vier startpunten van de route, dit zijn:

– De Vier Linden, Giersbergen
– De Rustende Jager, Biezenmortel
– De Roestelberg, Kaatsheuvel
– Bosch en Duin, Udenhout

Van de €12,- die betaald moet worden onderhoudt Natuurmonumenten de route. En dat is goed te merken. In tegenstelling tot andere mountainbikeroutes is de route volledig vrij van omgevallen bomen en andere obstakels. De route is duidelijk aangegeven door middel van bordjes. Er zijn zelfs alternatieve routes aangegeven. De route wordt veelvuldig gebruikt en dat is goed te zien aan de sporen. De route kwijtraken is daardoor zo goed als onmogelijk.

mountainbikeroute

Door de steile klimmetjes in de route kan een beginnende mountainbiker in de problemen komen. Ook kan een ongeoefende fietser lelijk ten val komen tijdens de vele steile afdalingen. Enkele afdalingen eindigen zelfs in een wasbordje of scherpe bocht. Kortom; een afwisselende mountainbikeroute die erg uitdagend is. Zowel voor de beginnende als de meer geoefende mountainbiker zal de route nooit vervelen. Zelfs niet bij een tweede, of derde keer.

Meer lezen:

Geef een reactie

X