Flipje

Op zondag 6 mei 2018  vertrokken een groep van 12 renners, als fanatieke fans van Flipje, vanaf het fraai gerenoveerde Plein te Vlijmen naar een van de mooie Gelderse streken, de Betuwe. Het tempo zat er meteen goed in. Jos dacht er anders over. Meteen nadat de groep op het fietspad richting Engelenmeer extra gas gaven, trok hij aan de noodrem. Een van zijn fietsbandjes kon het tempo niet verwerken en liet hem in de steek.

Na het wisselen van de band werd weer koers gezet in de richting van de plek waar onze koersleider Hans B op ons stond te wachten. Hans vd W en Chris reden op kop en Hans gaf aan, dat de andere Hans stond te wachten bij de windmolen. Op het moment suprême stuurde Hans Chris het bos (of Den Bosch) in en draaide hij zelf met de rest van de groep links af om de leider op te pikken. Hans had niet in de gaten dat Chris gewoon wat extra kilometers wilde maken. Je bent nooit te oud om te leren.

Via Hedel, de Drielen en Rossum werd de Waal bereikt. Via de fietsdijk, met hele mooie vergezichten, verder op weg naar ons idool in Tiel. Jos was het inmiddels helemaal eens geworden met zijn fiets en bij de beklimming van de oprit naar de brug over de Waal wist hij zelfs Clemens een duwtje in de rug te geven.

De afdaling werd in hoog tempo afgewerkt. Nu kreeg de fiets van Laurens de kuren. Door de mecanicien van Laurens werd “vakkundig” een bandje verwisseld. Laurens beweerde dat het lang geleden was, dat hij lek gereden had. Dat werd snel gelogenstraft. Na de herstart moest op een steile beklimming naar een dijk de mecanicien opnieuw in actie komen. De reserveband van Laurens was over de datum en weigerde verder dienst te doen. Na het monteren van een nieuwe, door een collega-renner aangeboden, fietsband kon de tocht eindelijk weer worden vervolgd. Hans vd W had daarna wel moeite de dijk op te fietsen.

Eindelijk kwam Flipje in zicht. Hij keek vanaf het terrassenplein reikhalzend naar ons uit. De fiets van Kees was daarvan zo overstuur, dat een van de banden spontaan leegliep. Nu tijd genoeg voor een bandenwissel.

De rest van de groep aan de koffie/chocomelk en gebak met slagroom. De mecanicien lette even niet goed op en zijn gebak werd door de ober uitgevent. Kees offerde zich op. Wel werd hem daar de voorwaarde aan verbonden, dat zijn thuisfront hiervan niets mocht horen. Door vermelding in dit verslag is dit gewaarborgd.

Na een fotomomentje werd vanuit Tiel koers gezet richting Vlijmen. Op een dijkje bij de Waal realiseerde de mecanicien zich, dat het nu zijn beurt was om de handrem te aan te trekken. Spontaan liep zijn fietsband daarvan leeg. Na het verwijderen van een spijker en het monteren van een nieuwe fietsband werd de fietsdraad weer opgepakt.

In tegenstelling tot veel andere ritten was het vaak dringen om de koppositie. Dat krijg je als veel 30+ rijders meerijden. Zij wilde zich doen gelden of waren nog moe van eerdere inspanningen. De rest kon daarvan profiteren !

Met Vlijmen in zicht konden wij het toch niet laten en werd de groep langzaam uitgedund.

Al met al een geslaagde tocht met mooi weer en aangenaam gezelschap.

Met extra dank aan onze koersleider Hans B.

De mecanicien.

Geef een reactie

X