GPS workshop

Naar aanleiding van de eerder gehouden enquête, waarin werd verzocht om een enkel workshops te houden. Omdat het bestuur regelmatig vragen krijgt over hoe een route te downloaden en of uitzetten, werd half juni in De Korf door Piet een GPS-workshop (Global Positioning System) gehouden. Piet heeft in het verleden namelijk zelf zeer veel routes gemaakt en uitgezet.

Het GPS is een wereldwijd satellietplaatsbepalings systeem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de strijdkrachten van de Verenigde Staten. Het Galileo systeem is een redelijk nieuw Europees systeem, wat nog exacter is dan GPS.

Hoe bepaalt een GPS ontvanger zijn positie? Er draaien 24 satellieten rond de aarde, deze staan op een afstand van ongeveer 20.000 km. De GPS satellieten draaien in ongeveer 12 uur rond de aarde. Een GPS satelliet heeft een atoomtijdklok aan boord, waarvan hij de exacte tijd met zijn GPS signaal meestuurt. Door het ontvangen van de GPS signalen van meerdere satellieten kan het tijdsverschil tussen de GPS signalen bepaald worden. En door de exacte positie van de satellieten en het exacte tijdsverschil van de GPS signalen te combineren is het mogelijk om de exacte positie te bepalen van de GPS ontvanger. Voor een nauwkeurige positie is het nodig om van minimaal 3 satellieten een goed GPS signaal te ontvangen, als tenminste de exacte tijd bekend is.

Bij deze workshop waren acht TCVérs aanwezig. Helaas bleek het Wifi netwerk in De Korf wat traag, maar hopelijk is dat volgend jaar opgelost door de aanleg van glasvezel netwerk.

Na een demonstratie met uitleg, over hoe je de software kan inzetten voor het plannen van een route, kregen de aanwezigen een eenvoudige opdracht. Plan een fietsroute heen en weer naar Drunen, maar over een andere weg terug van de heenweg. Hierna werd de opdracht uitgebreid en verzocht om een fietsroute te maken/plannen via alle elf dorpskernen van de gemeente Heusden. Voor de meeste deelnemers een hele klus, maar uiteindelijk kwam iedereen eruit. Ook werd er nog een graveltocht uitgezet naar de Kampina.

En om de zelf gemaakte route, of een route van internet, een zogenaamde GPX-file nu op je navigatiesysteem (Garmin/Wahoo/Sigma Rox) te krijgen werd ook nog gedemonstreerd. Uiteindelijk lukte het iedereen om dat te doen. Al met al waren alle deelnemers enthousiast en blij met de opgedane kennis. Mochten er nog meer leden aangeven om ook GPS kennis te willen opdoen of vergroten, dan is Piet bereid om dat nogmaals te doen. Opgeven bij Jan Loos.

Geef een reactie

X