Het verhaal van De Zwaan in Vinkel

De Zwaan in Vinkel is een windmolen die in 2020 is opgeleverd. Als je dit leest, dan denk je onmiddellijk, “Dit gaat over een windmolen die stroom oplevert.” Fout! Het zit zo;
Vinkel heeft altijd al een windmolen en dus ook een mulder gehad. Maar nog ver voor de tweede wereldoorlog kwam er een nieuwe pastoor en die wilde een nieuwe kerk in Vinkel gaan bouwen. Dat is mooi meneer pastoor, waar moet ie komen staan? Hier, vlak voor de molen, was het antwoord. Nou, daar was de molenaar niet blij mee en hij ging uit protest 6 weken niet naar de kerk. Tevergeefs, de kerk werd gewoon gebouwd. De molenaar was verplicht zijn molen te verplaatsen naar een locatie 500 meter verderop. Daar heeft de molen op wind gedraaid tot 1944. Bij gevechten tussen geallieerden en de Duitsers werd de molen zodanig beschadigd dat hij niet meer op wind kon draaien. De oplossing werd gevonden in een dieselmotor. Op die manier heeft de mulder tot 1964 meel geproduceerd.

Op een dag kwam er een Amerikaan met Nederlandse roots langs in Vinkel. Hij was weg van deze molen en deed een bod dat de mulder niet kon weerstaan. De molen werd gedemonteerd en verscheept naar Holland, Michigan in Amerika. Daar is de molen opgebouwd en weer compleet gemaakt zodat hij op wind kon draaien. Geld speelde kennelijk geen rol. De molen draait daar nog steeds en trekt veel bekijks. Bekijk hier een filmpje van De Zwaan in America

Heel Vinkel stond echter op z’n achterste poten. Vinkel zonder molen, dat kan helemaal niet!! Vinkel is niet compleet zonder molen in de skyline! In 2009 was de maat vol, zo kon het niet langer. Het idee borrelde op om de molen terug te halen uit America. Dat bleek te hoog gegrepen. In 2010 hebben twee broers uit Vinkel het initiatief genomen om toch een molen in Vinkel terug te krijgen. Ze hebben een stichting opgericht en echt van alles gedaan om geld bij elkaar te krijgen. Ze openden een kringloopwinkel, organiseerde ludieke sponsoracties, wierven vrienden van de molen, schreven een obligatielening uit en zochten en vonden subsidies. Er was tenslotte een miljoen nodig!! Bekijk hier een filmpje van de bouw van de molen in Vinkel.

In 2020 is De Zwaan opgeleverd en is Vinkel de trotse eigenaar van een echte windmolen. Onder de molen is een horeca gelegenheid gevestigd die gerund wordt door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Het is een leerwerkplek.

Als je dit net als ik, zo’n geweldig en inspirerend project vindt, dan wil je misschien meer filmpjes zien. Kijk dan op hun website  Daar staan alle filmpjes en het hele verhaal, want ik heb maar een korte samenvatting van de historie weergegeven.

Op 4 september waren we met de 27 en de 30 groep op de koffie bij De Zwaan. We hadden twee routes uitgezet van 68 km voor de 27 groep en 72 km voor de 30 groep. Toen de 27 groep hun fiets nog aan het parkeren was, kwam de 30 groep net aangereden. Wat een planning! We zaten gezellig met 14 leden onder de molen aan de koffie (€2,-) en de cola (2,-). Dat gaan we vaker doen.

Piet

Geef een reactie

X