Over Toerclub Vlijmen

Wij zijn:

  • Op 27 augustus 1987 bij notariële akte opgericht
  • Aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (N.T.F.U.)
  • Ingeschreven bij de Kamer v. Koophandel onder nr. 40218705

Geschiedenis

Wij zijn een club van en voor toerfietsers, opgericht na een afscheiding uit de toenmalige Wielerclub De Zwaluw. Begonnen met zestien leden heeft er een gestage groei plaats gehad tot het huidige aantal van ± 80 leden in de leeftijd van 25 tot 75 jaar, zodat er voor vrijwel ieder lid wel ‘leeftijdgenoten’ aanwezig zijn.

Algemeen overzicht activiteiten

De exacte vertrektijden en bestemmingen staan in een actueel overzicht onder het kopje “Programma” op onze site.

Vaste onderdelen van ons jaarprogramma zijn:
Algemene ledenvergadering        3e woensdag in februari
Openingstocht                              2e zondag in maart
Verjaardag van de club                 1e zaterdag van september

Het wegseizoen

Het wegseizoen loopt van maart tot en met oktober. Op de tweede zondag in maart rijden we de openingstocht die wordt onderbroken of beëindigd bij een horecagelegenheid die tevens sponsor is. Daar hebben we de gelegenheid om onder het genot van een kopje soep, een broodje kroket en een drankje bij te praten na onze winterstop.
Op zondagmorgen is er een tocht over minimaal 60 km. Meestal met koffiestop, maar we zijn in principe wel rond 12:30 uur thuis. Op dinsdag- en donderdagmiddag rijden we tochten van 60 tot 80 km en altijd met een koffiepauze. Tijdens de zomertijd wordt er ook op de dinsdag-, woensdag- en donderdagavonden om 19:00 uur gereden. Op  woensdagavond is dat een snelle ronde van minstens 30 km per uur over een afstand van 55 km zonder pauze. Op de dinsdag- en donderdagavond is dat een ronde van maximaal 30 km per uur. Om voor donker thuis te kunnen zijn wordt de starttijd aan het begin en tegen het einde van de zomertijd aangepast naar 18:30 uur.
Kijk ook op Afspreken.nl voor de actuele starttijden.

Elke zondag wordt er een tocht met een gemiddelde van ±30 km/h, en een tocht met een gemiddelde van ±27 km/h gereden. De tochten variëren in afstand van 60 tot 140 km. Bijvoorbeeld in april door de bloeiende Betuwe, een tocht naar Berg en Dal, een tocht naar Kinderdijk, naar Postel, naar d’n Bockenreyder, de Keientocht, het Rondje van Flipje, de Van Moorseltocht. etc.
Bij pech wordt gewacht en geholpen. Altijd geldt: Samen uit, samen thuis. 
Op de eerste zaterdag in september wordt door de leden en hun partners de verjaardag van de club gevierd.

Het ATB seizoen
Het ATB seizoen loopt van november tot en met februari. Natuurlijk zijn er leden die het hele jaar op de weg fietsen en omgekeerd zijn er ook leden die het hele jaar op de ATB rijden. Een groot aantal leden stapt op de ATB als de omstandigheden op de weg vanwege winterse omstandigheden wat minder ideaal zijn. Het hele jaar worden er in ieder geval ATB ritten gereden op zondagmorgen. De overige ATB-ritten door de week en ‘s-avonds worden ad-hoc georganiseerd.  Over het algemeen wordt er gereden in de Drunense en Loonse Duinen en op de Vughtse Heide. Bij het rijden op de ATB route in de Drunense duinen, moet je een ATB sticker (mountainbikevignet van Natuurmonumenten) kunnen tonen. Dat is te koop bij alle horeca gelegenheden in de Duinen en is ook online te bestellen

Graveltochten
In de winterperiode worden er ook prachtige graveltochten gereden. Daar heb je niet persé een gravelbike voor nodig, de meesten doen dat gewoon op de mountainbike.

 Ons collectieve geheugen
Aan de deelname aan georganiseerde tochten zoals de Amstel Goldrace, de Hel van Wageningen, Huchies-tocht, Dwars door Limburg, Nederduitse Natuurtocht, Luik-Bastenaken-Luik, Elfstedentocht en dergelijke bewaren veel leden van Toerclub Vlijmen goede herinneringen. Als in de loop van het jaar blijkt dat er voldoende belangstelling is voor een dergelijke tocht, dan worden er afspraken gemaakt voor een carpool naar de start van zo’n tocht.

Materiaal

Met een normale racefiets kun je altijd meerijden. Het is beslist niet noodzakelijk om over hypermodern materiaal met de laatste nieuwe snufjes te beschikken. Binnen Toerclub Vlijmen gebruikt men de mooiste frames met de aller modernste groepen naast oude, tweedehandsjes van zeker twintig jaar oud. Voor de ATB-fietsen geldt hetzelfde.
Clubkleding en een fietshelm zijn verplicht. Bij aanvang van het lidmaatschap wordt de clubkleding verstrekt tegen een eigen bijdrage van €95,- (waarde van een set clubkleding is ± €270,-) Voorwaarde is dan wel dat je naast de contributie van het lopende jaar, twee jaar contributie vooruit betaald. De helm en alle materialen die je verder nodig hebt kunnen met 10% korting worden aangeschaft via onze sponsor;
Bas van Doorn
Burgemeester van Houtplein 31
5251 PS Vlijmen.

Lidmaatschap

Heb je interesse om lid te worden?
Klik dan door naar lidmaatschap en bekijk de mogelijkheden.

Geef een reactie

X