Over Toerclub Vlijmen

Wij zijn:

  • Op 27 augustus 1987 bij notariële akte opgericht
  • Aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (N.T.F.U.)
  • Ingeschreven bij de Kamer v. Koophandel onder nr. 40218705

Geschiedenis

Wij zijn een club van en voor toerfietsers, opgericht na een afscheiding uit de toenmalige Wielerclub De Zwaluw. Begonnen met zestien leden heeft er een gestage groei plaats gehad tot het huidige aantal van ± 70 leden in de leeftijd van 25 tot 75 jaar, zodat er voor vrijwel ieder lid wel ‘leeftijdgenoten’ aanwezig zijn.

Algemeen overzicht activiteiten

De exacte tijdstippen en startplaatsen staan in een actueel  programma op onze site.

Het wegseizoen
Het wegseizoen loopt van maart tot en met oktober. Begin maart rijden we de openingstocht die traditioneel eindigt bij De Kluis, om onder het genot van een kopje soep, een broodje en een drankje bij te praten en plannen te maken.
Iedere zaterdagmiddag is er, afhankelijk van het weer en tijdstip in het seizoen, een tocht over ongeveer 60 tot 75 km. Onderweg wordt bepaald of er wordt aangelegd voor een koffiestop.
Op zondagmorgen is er een tocht over minimaal 60 km. Meestal met koffiestop, maar we zijn in principe wel rond 12:30 uur thuis. Op dinsdag- en donderdagmiddag rijden we tochten van 60 tot 70 km en altijd met een koffiepauze. Tijdens de zomertijd wordt er ook op de woensdag- en donderdagavonden om 19:00 uur gereden. Op  woensdagavond is dat een snelle ronde van minstens 30 km per uur over een afstand van 55 km zonder pauze. Op donderdagavond is dat een ronde van maximaal 30 km per uur. Om voor donker thuis te kunnen zijn wordt de starttijd aan het begin en tegen het einde van de zomertijd aangepast naar 18:30 uur.
Kijk  op Afspreken.nl voor de actuele starttijden. Er wordt gewerkt aan een eigen afspreek systeem.

Maandelijks wordt er minstens één of meerdere eigen clubtochten gereden tussen de 90 en 150 km. Bijvoorbeeld in april door de bloeiende Betuwe, een tocht naar Berg en Dal, een tocht naar Kinderdijk, naar Postel, naar de Bockenreyder, de Keientocht, het Rondje van Flipje, de Van Moorseltocht. etc.
De snelheid is zodanig dat iedereen, die redelijk getraind is, het tempo kan bijhouden (De gemiddelde snelheid ligt veelal tussen de 28 en 30 km per uur). Bij pech wordt gewacht en geholpen. Altijd geldt: Samen uit, samen thuis.
Op de eerste zaterdag in september wordt door de leden en hun partners de verjaardag van de club gevierd.

Het ATB seizoen
Het ATB seizoen loopt van november tot en met februari. Natuurlijk zijn er leden die het hele jaar op de weg fietsen en omgekeerd zijn er ook wel leden die in de zomer op de ATB stappen. Maar in het ATB seizoen worden er in ieder geval ATB ritten gereden op dinsdag- en donderdagmiddag en op zondagmorgen. Zie ons programma voor de exacte plaats en tijd om te starten. De ATB-ritten worden over het algemeen gereden in de Drunense en Loonse Duinen en op de Vughtse Heide. Bij het berijden van de ATB route in de Drunense duinen, moet je een ATB sticker kunnen tonen.
Deze is voor €12,- te koop bij de horeca gelegenheden in de Duinen.

Jaarlijkse veldtoertocht
Op de tweede zondag van november organiseert onze vereniging op zeer professionele wijze een veldtoertocht. Dit jaarlijkse evenement is tot in de wijde omgeving bekend bij vele ATB enthousiastelingen. Deze bekendheid hebben we zeker niet alleen te danken aan de verzorging onderweg, zoals: een rijpe banaan, peperkoek en dergelijke. Het is vooral de uitgekiende route die door enkele ervaren ATB-ers van onze club, in samenspraak met Natuurmonumenten en de plaatselijke autoriteiten wordt uitgezet. Natuurlijk zorgen we voor een bewaakte fietsenstalling, zodat je rustig kunt inschrijven en koffie drinken. Na afloop is er gelegenheid om je fiets af te spuiten. Door gebruik te maken van Scan & Go, kunnen NTFU leden en voor-inschrijvers bovendien supersnel van start.
Vanwege de geleverde kwaliteit is onze tocht door de NTFU gewaardeerd met 1 ster.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geweldige sfeer, de gediplomeerde EHBO’ers verspreid over het parcours, de opgeleide verkeersregelaars op de plaatsen waar dat nodig is, de vliegende fietsenmaker voor technische ondersteuning en de zeer schappelijke prijs waarvoor dit allemaal mogelijk gemaakt wordt. € 4,- voor NTFU leden en € 5,- voor alle overigen.
Start en finish van de routes van 30 km en 50 km zijn bij De Vlijmense Boys, sportpark De Hoge Heide in Vlijmen.

Ons collectieve geheugen
Aan de deelname aan georganiseerde tochten zoals de Amstel Goldrace, de Hel van Wageningen, Huchies-tocht, Dwars door Limburg, Nederduitse Natuurtocht, Luik-Bastenaken-Luik, Elfstedentocht en dergelijke bewaren veel leden van Toerclub Vlijmen goede herinneringen. Als in de loop van het jaar blijkt dat er voldoende belangstelling is voor een dergelijke tocht, dan worden er afspraken gemaakt voor een carpool naar de start van zo’n tocht.

Materiaal

Met een normale racefiets kun je altijd meerijden. Het is beslist niet noodzakelijk om over hypermodern materiaal met de laatste nieuwe snufjes te beschikken. Binnen Toerclub Vlijmen gebruikt men de mooiste frames met de aller modernste groepen naast oude, tweedehandsjes van zeker twintig jaar oud. Voor de ATB-fietsen geldt hetzelfde.
Clubkleding en een fietshelm zijn verplicht. Bij aanvang van het lidmaat wordt de clubkleding verstrekt tegen een eigen bijdrage van €50,- (waarde van een set clubkleding is €270,-) Voorwaarde is dan wel dat je naast de contributie van het lopende jaar, twee jaar contributie vooruit betaald. De helm en alle materialen die je verder nodig hebt kunnen met 10% korting worden aangeschaft via onze sponsor;
Bas van Doorn
Burgemeester van Houtplein 31
5251 PS Vlijmen.

Lidmaatschap

Heb je interesse om lid te worden?
Klik dan door naar lidmaatschap en bekijk de mogelijkheden.

Geef een reactie