Kinderdijktocht 2009

Kerngegevens:

12 juli 2009, leiding in handen van Hans van de Wiel, 10 deelnemers, vertrek Vlijmen: 8.04 u., aankomst Vlijmen omstreeks 14.00 uur.
Weersomstandigheden: Regen, wind meer tegen dan mee, zuidwest dus.
Lengte: 135 km
Gemiddelde snelheid: 29,4 km/uur
Opmerkelijke zaken: 2 valpartijen en 3 lekke banden.

Tegen 8 uur verzamelen op het Plein zich een tiental dappere TCV-ers die ondanks de slechte weersverwachtingen zin blijken te hebben in een van de echte klassiekers die op het programma staan: De tocht naar Kinderdijk. Het regent al een beetje, maar Hans B. weet te melden (buienradar) dat de opklaringen vanuit het westen komen, dus het zal wel snel droog worden. Dat moet hij die ochtend en begin van de middag nog vaak horen, maar daarover zo dadelijk meer.
Het miezert al een klein beetje als we richting Heusden gaan. Bart van de V. nestelt zich aan de staart met de mededeling daar vandaag niet meer vandaan te gaan. Vanwege een voortvarend begin van Jan van B schieten we Heusden in, i.p.v. een omtrekkende beweging over het fietspad langs de Wallen te maken. Dat bekomt André de H. minder goed, want een dwarsliggend kinderkopje veroorzaakt de 1e valpartij, die het aantal bruikbare versnellingen van zijn fiets reduceert tot 2. Gelukkig mankeert hij zelf niet zo veel en kunnen we verder. Met één schakelhandel minder denkt hij Kinderdijk ook wel te kunnen bedwingen en dat blijkt ook wel te lukken. We passeren de Maas bij Heusden en via het Land van Heusden en Altena enige tijd later ook de Boven-Merwede bij Gorinchem. We verlaten Noord-Brabant en fietsen langs de Schelluinsche Vliet, ook bekend uit de Bloesemtocht, ook al zo’n typische TCV-classic. Het verschil is dat we nu aan het eind linksaf slaan. We passeren plaatsjes met de namen als Goudriaan, Ottoland, Vuilendam en allerlei namen met “graaf”erin.
De regen is intussen overgaan van miezer in een flinke bui en de schoentjes lopen langzamerhand vol water. Zelfs de zondagse kerkgangers in al de gereformeerde en hervormde plaatsen nemen dit keer liever de auto dan fiets of voet. Hans de S., Hans v.d. W. en Michel v. V. houden het tempo strak en tegen half 11 bereiken we één van de meest bekende toeristische attracties van Zuid-Holland. Terwijl er een bus, in dit geval Fransen gelost wordt, besluiten we maar deze keer niet op het terras te gaan zitten. Kletsnat bestellen we koffie en appeltaart. Er worden nog wat herinneringen opgehaald aan de Molentocht die Hans v.d. W. en Hans B deze winter op de schaats gereden hebben. Over vallen gesproken dat was toen vallen geblazen met al die scheuren in het ijs. Na een tweede rondje koffie gedronken en een bus Japanners bekeken te hebben, klimmen we nog steeds nat weer op de fiets. Bart neemt zowaar de kop, even later gevolgd door Henk K. Ver voor Bleskensgraaf is de weg volledig opgebroken zodat er snel een alternatief wordt gezocht via Wijngaarden en Giessenburg. Ondanks wind en regen schiet het goed op, totdat Arno aangeeft dat hij een lekke band heeft. Dat herhaalt zich 5 minuten later weer en dan worden voor alle zekerheid maar binnen- en buitenband vervangen. Gelukkig is er niemand bij die om half 12 thuis moet zijn.

Via de afgedamde Maas gaat het richting onze groene Gemeente waar Jan van B. en Michel van V. op de dijk heel goed werk leveren. Om het gemis van de heenreis goed te maken, nemen we nu nog wel het Wallenfietspad om de vestingstad heen.
Het noodlot slaat opnieuw toe bij het verlaten van Oud-Heusden. Michels achterwiel glijdt weg over een nat putdeksel en hij maakt een flinke smak. Elleboog en knie flink afgeschaafd en op zijn scheenbeen groeit een flinke bloeduitstorting maar zijn fiets is nog in orde. Als hij na een poosje met wat pijntjes weer op zijn fiets zit blijkt dat zijn schoonvader lek staat. Toen hebben wij hem maar alvast met begeleider Ferry van B. vooruit gestuurd naar Vlijmen.
Rond 2 uur komt de rest als verzopen katjes in Vlijmen aan want bij Haarsteeg krijgen wij nog een flinke bui op onze kop. Veel pech dus deze tocht door al die nattigheid en daarom is de eindconclusie; vertrouw niet te veel op de buienradar!

Hans Blank

Geef een reactie

X