Mijn wielrentijd 2004 – 2022

Hoi Leden van de Toerclub Vlijmen.    April 2022.

Ik fiets al vanaf 2004 mee met de renners omdat ik eerst wat maanden op proef mee moest fietsen om zeker te weten dat ik dit mooi vond. Ik heb vanaf mijn 8 jaar altijd gevoetbald en mocht van de artsen na een zware hernia niet meer voetballen, badmintonnen en volleyballen en moest iets anders gaan zoeken  vooral om mijn beenspieren sterk te houden. Dat hadden artsen in het ziekenhuis verteld, na het zien van de spiermassa vermindering bij mij. Eerst was ik gaan wandelen en probeerde om thuis met gewichten en spanveren wat aan te klungelen wat niet echt iets was. Toen ben ik op een gewone fiets wat rondjes gaan rijden zoals een rondje Heusdensebrug langs de Maas naar Hedel en door de polder terug naar Nieuwkuijk. Dit ging zo een drie maanden goed en ben daarna van Heusden langs de oude Maas naar Andel gefietst en terug en na een aantal keren ben ik door gefietst naar Zaltbommel. Dat ging zo een tijdje goed en op een gegeven moment fiets ik langs de Waal, kom wat renners tegen en opeens riep er iemand “Hoi Henkie“  Ik dacht wie is dat nou, want ze waren zo voorbij. In die zelfde week moest ik voor een onderdeel naar van de Water en kom de winkel binnen en hangt Jan de Wijs aan de balie in de winkel en zegt “wat ben jij voor een kut om alleen te gaan fietsen want ik zag oe zaterdag wel toen wij jouw tegenkwamen. Ik zeg was jij dat die daar riep, ja zegt hij en waarom ga je niet met ons mee? Ik zeg jullie gaan veel te hard en dat kan ik niet bijhouden. Nou zei Jan kom zaterdagmiddag maar naar het plein wij vertrekken om een uur dan kun je zien dat wij ons aanpassen en dat kun jij ook. Ik zei ik zal er over nadenken. Ik op die eerste zaterdag er naar toe en Jan stelde mij voor aan die renners en ben mee naar Eindhoven gefietst. Dat viel niet tegen want ik werd goed uit de wind gehouden. Zo ben ik begonnen in 2004 en heb meegefietst tot ik in maart 2005 vroeg of ik lid mocht worden en dat was goed. Ik was intussen al 4 keer per week meegegaan en heb er toch 2 jaar over gedaan om van voetbal benen fietsbenen te krijgen en wat macht in mijn benen.

We maakten tochten richting België via Tilburg het Bels lijntje en via Baarle Nassau naar Turnhout waar we pauze hielden en koffie dronken en een puntzak friet namen daarna weer richting Nederland en gingen achter Eersel naar Hilvarenbeek de grens over en via Berkel-Enschot en achter de duinen terug naar Vlijmen, mooi was dat!! Ook zijn we in 2006, 3 dagen naar Limburg geweest daar kwam toen de Tour de France over de Cauberg en was een mooie belevenis.

Zo hebben we meer mooie ritten gemaakt zoals naar Idstein in Duitsland met 9 man waarbij Bert Meijs de tocht had uitgezet en we in 6 dagen fietsen (van de 7 dagen) 900 km hadden gereden. Zo maakten wij in 2007 op 24 juni een rit via zuid Limburg om naar Idstein te gaan waar de gemeente Vlijmen toen een Jumelage mee had. We vertrokken met 9 fietsers en een volgwagen met onze tassen gereden door Johan van Oosterhout (de Kill) en Gonnie van Vugt als bijrijdster.

Als wij op zondag 24 juni met 10 man sterk vertrekken onder begeleiding van een volgwagen met Johan van Oosterhout hebben wij  al de nodige tijd gestoken in de tocht. Hotels bespreken, routes vaststellen, contacten gelegd met de Wielerclub in Idstein en een aantal trainingsritten van boven de 100 km. afgelegd. Aan de voorbereiding kan het niet liggen.

De eerste dag reden we 181 km omdat door het afgraven van het gebied waar we doorheen moesten de plaats helemaal met huizen en bedrijven opnieuw gebouwd was En Bert Meijs de omgeving niet meer kende en daardoor wat verkeerd waren gereden. Zo zijn we in 3 dagen naar Idstein gereden, daar aangekomen hebben we een dag het gemeentehuis bezocht voor de gemeentelijke band met deze plaats en een fabriek bezocht en de omgeving verkend. Op zaterdag morgen 7.00 uur zijn we aan de terugreis begonnen en waren 3 dagen later weer thuis. 7 dagen over gedaan en 6 dagen gefietst in totaal 916 km.

Verder fietsten we 4 keer in de week dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag morgen.

Op 25 september 2010 zijn we naar zuid Frankrijk geweest naar Alpe D”Huez met 32 renners van de Toerclub Vlijmen gemengd met fietsers van Total Fit, heel gezellig. Ik had nooit willen missen. De tocht was goed georganiseerd en gezellig, we vertrokken om 8.30 uur en waren s’middags om 16.00 uur op plaats van bestemming. We kwamen op een soort camping met 4 persoons huisjes en werden ingedeeld. De volgende morgen ontbijt en tegen 10:00 uur een klimritje naar de Col d’Ornon om te wennen aan het klimmen en de volgende dag de echte beklimming van Alpe d‘Huez.

De echte beklimming begon om 10:30 uur en we vertrokken vanaf een parkeerplaats op een hoogte van 640 meter en gingen naar 1860 meter met een gemiddelde stijgingspercentage van 11 % en de snelste was in 1 uur en 1minuut 17 boven, een jonge vent die hard kon fietsen. Ik kwam in 1:30:36 boven zonder ook maar een keer af te stappen!!! Dat was eigenlijk onze laatste grote rit die we gefietst hebben, omdat er toen van de groep mensen problemen kregen met hun gezondheid, zoals Jan Hesselbert met z’n hart, Herman van Vugt met kanker, Jan van Bijnen kwam plots te overlijden en dan vallen er direct een hoop weg.

De laatste jaren heb ik ook om gezondheid redenen minder gefietst. Oorzaak; een progressieve evenwicht stoornis die is ontstaan door het werken bij defensie met giftige stoffen in het leger waar we bloot stonden aan toxische en carcinogene kankerverwekkende stoffen. Daar ben ik ziek van geworden. De twee laatste jaren ben ik altijd alleen gaan fietsen en de corona heeft gezorgd dat ik veel trapvermogen heb ingeleverd en daardoor heb moeten stoppen. Ik heb nu een 3 wielfiets waar ik heel rustig nog mee kan rijden. Dit is mijn verhaal van 17 jaar fietsen bij de Toerclub Vlijmen.

                                    Met vriendelijke groet, Henk Rops uit Nieuwkuijk.

Geef een reactie

X