Openingstocht 2008 “De kop is eraf”

Eindelijk was het dan zo ver. Na een niet zo koude, maar toch wel lange winter mocht ToerClub Vlijmen eindelijk weer op pad voor de traditionele openingstocht.

Om half 10 waren er 25 mannen aanwezig op het afgesproken verzamelpunt. Allemaal met blinkende stalen rossen en kleding die te lang in de kast had gelegen. Nadat het startsein was gegeven bleek dat er 4 gastrenners uit Elshout aanwezig waren die wel eens met eigen ogen wilden zien wat die openingstocht nou eigenlijk inhield.

Het eerste uur was er meer dan voldoende tijd om daar achter te komen, want het gemiddelde lag zo rond de 25km/uur. Iedereen kon even een praatje maken en de spieren warm krijgen voor de rest van de tocht en natuurlijk de rest van het seizoen. Het tweede uur werd het menens. Johan van Bijnen nestelde zich op kop en het tempo kwam (zij het een klein beetje) hoger te liggen. Johan heeft een nieuwerwets hi-tech multimedia-apparaat bij zich, waarmee hij altijd bereikbaar is, kan e-mailen, internetten, sommigen zeggen zelfs printen. Helaas voor hem, en de rest van ons, zit er geen navigatiefunctie op. Dit betekende dus dat we met de hele groep op een boerenerf belandden alwaar we rechtsomkeert moesten maken, want in deze tocht was geen aanlegplaats voorzien. Tochtorganisator Henk Rops zag het allemaal hoofdschuddend aan. Hij ging er (terecht) van uit dat iedereen toch onderhand de route naar Haghorst kon rijden.. Helaas was niet iedereen op de hoogte van het feit dat deze tocht richting Haghorst ging.. Zie daar het ontstaan van een misverstand.

Vanwege de vrij stevige wind en het gegeven dat dit een gemengde (A+B-groep)tocht was, kwam het gemiddelde niet boven de 29km/uur. Maar toen we na de hele lange rechte weg langs het kanaal, en het 12 keer kruisen van een spoorwegovergang van dezelfde spoorlijn, weer een beetje in de buurt van Nieuwkuijk kwamen, werd de snelheid toch wat opgevoerd. Vanaf de Guldenberg werd er een strak tempo gehanteerd en daar bleek ineens dat er een demarrage had plaatsgevonden. Herman van Vugt was er op z’n Zoetemelks vandoor gegaan en door gebruik te maken van de fietspaden had hij bijna ongezien een mooie voorsprong opgebouwd. Als een klein oranje-blauw stipje reed hij ver voor de groep uit. Helaas moest hij deze dappere poging later bekopen, maar hij komt toch in de boeken als eerste vluchter van 2008!

In de laatste 3 kilometer richting Emma-molen was het Peter Klerkx die een versnelling in petto had die niemand kon, of wilde, beantwoorden. Er werd geroepen “laat maar rijden”en “gewoon kop over kop blijven gaan”. Peter bouwde echter een flinke voorsprong op, tot Kees van Kuijk het genoeg vond en zich op kop nestelde. Hierdoor spatte de groep uit elkaar en in de laatste bocht had Peter nog 150mr voorsprong. Hans Blank, Hans de Schipper en Rob zaten achter hem aan, maar ook een laatste jump van Rob mocht niet meer baten, Peter was als eerste geariveerd bij de molen en kon na het uithijgen gaan genieten van hetgeen de ToerClub had verzorgd.

Binnen in de molen was er voor iedereen namelijk nog een kop soep en een consumptie te verkrijgen, op kosten van TCV. Hier werd door iedereen dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. En daarmee was de eerste tocht van het seizoen weer ten einde. Weer een geslaagde ouverture van een nieuw fietsjaar, wat nog veel goeds beloofd voor de rest van 2008.

Eerstvolgende tocht is op paasmaandag. Om 9 uur (Let op, gewijzigde aanvangstijd!!!) verzamelen op het plein voor de Paaseieren-tocht!

Geef een reactie

X