Openingstocht 2013

De openingstocht zit erop. De kop is eraf. En mijn tenen ook maar dan van de kou.

Na een lange kwakkelwinter werd het in maart plotseling lente. Bijna een week lang hadden we temperaturen tot een graad of 15. Dat waren goede vooruitzichten voor de openingstocht. Maar enkele dagen daarvoor kantelde het weer een hele andere kant op. Kans op winterse buien en temperaturen overdag van rond het vriespunt. De ronde van Drente werd zelfs afgelast. De zaterdag vóór de openingstocht was al helemaal in het water gevallen. Veel regen en koude wind, dus toen is er niet gefietst, maar een openingstocht die laten we niet zomaar voorbij gaan. Om de diehards van TC Vlijmen van de openingstocht af te houden, daar is wel meer voor nodig dan wat koude wind.

De discussie op afspreken.nl, of het nou door zou gaan of niet, heb ik snel de kop in gedrukt. Het gaat door. Desnoods snijden we een stukje af, als we te erg afzien, maar we gaan fietsen. Bij het naderen van het Plein was het toch even schrikken. Niemand te zien! Ga ik vandaag alleen of draai ik om? Iets dichterbij gekomen, blijken ze allemaal aan de kant van Gall & Gall te staan! Uiteindelijk toch een man of 23. Vergeleken bij voorgaande jaren is dat maar de helft, maar onder deze omstandigheden is dat toch een redelijke opkomst. Het was nog maar net droog. Kort daarvoor viel er nog regen en natte sneeuw en er stond een gemene oosten wind bij een temperatuur rond het vriespunt. Geen weer waarvan je zegt, “Ik ga lekker een stukje fietsen.”

We staan al op het punt te vertrekken als Hans vd Wiel (je weet wel, de man die ons altijd maant om de rotondes op de juiste manier te nemen en geen bananenschillen in de natuur achter te laten) aan komt rijden. Ik dacht nog, “Dat kan Hans niet zijn, want hij neemt de rotonde verkeert.” maar het was hem wel degelijk. Hij kreeg dus ook commentaar vanuit 22 verschillende richtingen.

Eenmaal onderweg is de gure oosten wind er nog steeds maar blijken de omstandigheden verder toch mee te vallen. Als we kunnen blijven fietsen dan blijven we wel warm. Tot aan Boxtel slagen we daarin, maar dan gaat het fout. Lekke band. Na een lange plakpauze, lang genoeg om flink te verkleumen, vertrekken we om na 200 meter dat ritueel te herhalen voor een volgende lekke band. Als we weer vertrekken voel ik amper of mijn pedalen inklikken, zo koud zijn mijn voeten.

Bij het uitrijden van Boxtel komt Michel naast mij rijden. “Piet, heb jij De Kluis besproken?” “Nee, ik niet, misschien Hans” hoopte ik. Terwijl Michel onderweg gaat naar Hans, zie ik Jac en stel hem de vraag. Nee, hij ook niet. Om een lang verhaal kort te maken, De Kluis is niet besproken en we besluiten om terplekke te stoppen en te bellen naar De Kluis om te zeggen dat we eraan komen. Allerlei doemscenario’s gaan door mijn hoofd. Het gesponsorde broodje kroket van 2012 kunnen we deze keer wel vergeten. Hij zal wel over de pis zijn omdat we ons zo laat aankondigen, enz. Na deze bel-pauze heb ik koude voeten tot aan mijn liezen, daar komt nog bij dat de temperatuur lijkt te dalen. We hebben een hele gure wind schuin van voren.

Bij De Kluis aangekomen staat de teller op 53 km en worden we hartelijk verwelkomd met koffie, brood met kruidenboter en pesto, een kop soep, een gesponsord worstenbroodje en diverse alcoholische consumpties. Dus als je meegegaan bent om wat aan je overgewicht te doen, dan had je beter thuis kunnen blijven. We hebben weliswaar veel energie gebruikt om ons lichaam op temperatuur te houden en ook nog een beetje om het rondje te fietsen, maar per saldo zijn we allemaal zwaarder geworden. Alleen de penningmeester, die is wat lichter gemaakt.

Wat mij betreft zijn er complimenten te maken:

  1. Aan het adres van degene die voor een behoorlijke opkomst hebben gezorgd.
  2. En zelfs onder deze omstandigheden toch een hele gezellige sfeer wisten vast te houden.
  3. Aan De Kluis en medewerkers die er helemaal klaar voor waren, alsof de afspraak al weken van te voren gemaakt was. Geweldige service!

Tot volgende week op het rondje Rossum.

Dit was de route: http://www.a-trip.com/tracks/view/125556

Piet

Geef een reactie

X