Sluitingsrit TCV – 30 oktober 2022 – 21º

Zondag 30 oktober 2022 en dan met 21 graden de slotrit gaan rijden….in zomertenu. Dat is zeker geen straf. Op het Plein kwamen de rijders/-ster voor de 27 en 30 weer samen. Voor dit jaar weer de laatste officiële rit. Omdat het vandaag dus de laatste geplande seizoen rit zou worden, werd er voorgesteld om gezamenlijk naar de koffie te rijden.

Maar voor het zover was, kregen we eerst een geschiedenislesje. Enkele vroegen zich namelijk af wat dat “blauwe ding” was, bij de bloemenzaak. Er was een fietser die wel raad wist met die vraag. Hij vertelde dat dat het nog ingepakte monument was, voor de gevallenen van de vliegende bom “V1” (Vergeltungswaffe 1) uit de 2e Wereldoorlog. Ook Vlijmen werd meerdere malen getroffen, oa 4 maart 1945 op de Akker, door de V1. Deze kwamen tot ontploffing, op de plaats waar nu het Plein ligt. En volgens de verteller werden die vanuit Zutphen afgeschoten. De bedoeling was dat deze in Antwerpen zouden neerkomen. Het Plein werd in de volksmond jarenlang het V1-plein genoemd.

Tja en om de spreker niet te lang laten praten, zijn we maar vertrokken richting Werkendam. Daar de TCV koffie met gebak aangeboden. Genietend van dit alles EN de zon werd hierna weer naar Vlijmen gereden. Het was een prachtig, warm en zonnig fietsjaar. Maar wie was die spreker??

Geef een reactie

X