Toertocht naar Renesse

Toertocht naar Renesse met als doel de ronde van Italië voorbij te zien komen.

Zoals we hadden afgesproken was iedereen op maandagmorgen 10 mei voor 7.00 uur bij Johan van Bijnen.

We vertrokken om precies 7.00 uur met 9 renners (Bert Meijs had afgezegd) richting Waalwijk via het halve zolenpad richting Geertruidenberg, langs de Amercentrale naar Made. Met 7 goede A-rijders die het kopwerk uitstekend deden en de snelheid constant hielden.
We hadden geluk met de windrichting want die was noord/noordoost, dus van opzij en af en toe een beetje van achter.
Na ongeveer 68 km kwamen we in de buurt van Willemstad en we kregen zin in koffie.
Maar waar zou er op maandag s’morgens om kwart over negen iets open zijn?? Al fietsend richting Hellegatsplein zien we opeens een ford, uit de oorlog 1940 – 1945, langs de weg met een bord buiten staan met erop ”geopend” dus wij er naar toe en toevallig zaten daar twee stageloopsters die voor studie geschiedenis over de tweede wereldoorlog daar al vroeg waren, en ze hadden koffie.
Na zo ongeveer een half uur koffie te hebben gedronken vervolgden we weer onze weg.
Het Hellegatsplein over en via het eiland Oostflakee en de Grevelingendam naar Schouwen Duiveland richting Zierikzee, een lange rechte weg waarbij we toch af en toe goed op moesten letten om niet verkeerd te rijden.
Soms worden de fietsers vanwege de natuur en de snelweg een beetje omgeleid.
Vanaf Zierikzee buigt de weg een beetje naar het noorden waardoor we de wind schuin op kop kregen tot aan natuurgebied Schelphoek waar we rechtsaf in noordelijke richting naar Renesse reden, de wind vol op onze snuit.
Zo rond 11.50 uur kwamen we aan in Renesse, na 126 km, daar zijn we hartelijk ontvangen bij de familie van Vugt in hun vakantie huisje, we kregen er heerlijk te eten en drinken en hebben op de camping gedoucht.
De renners van de rond van Italië kwamen zo rond 15.00 uur door Renesse maar het gaat zo snel dat je amper renners kon herkennen, de eerste groep was na 7 seconden weer uit het zicht verdwenen. Het plaatsje Renesse zelf, smalle straatjes en rotondes waar de weg nog maar amper 4 meter breed was daar dachten wij als dat maar goed gaat hier.
Het was mooi om te zien hoe vlug de renners op de grote plaat weer op snelheid waren na de rotonde waar wij stonden opgesteld.
Na de koers hebben we gezellig op een terras gezeten en de verdere koers gevolgd op een heel groot TV scherm. Tegen 18.00 uur hebben we met zijn allen gezellig in een restaurantje gegeten en zijn nadien in de auto’s gestapt en zijn weer netjes thuis voor de deur afgezet.
Met dank aan de familie van Vugt voor hun gastvrijheid die dit alles geregeld hebben.

Aan deze tocht deden mee: Herman van Vugt, Rik van Vugt, Johan van Bijnen, Erik Broos, Roy Liekens, Mark Kremers, Stefan van Engelen, Marcel van den Bosch en Henk Rops

Deze dag pakken ze niet meer af van ons en had ik niet willen missen.

door Henk Rops.

Geef een reactie

X